Har du viktproblem, huvudvärk och känner dig ofta trött? Är du irriterad och deprimerad? Du kanske tröstäter och älskar godis och sötsaker?
Åker ditt humör berg- och dalbana? Blir du ofta sugen på något extra gott och sött? Dricker du gärna läsk och juice? Äter du utan att vara hungrig och har du provat det mesta i bantningsväg? Om du känner igen dig i detta, kan det vara tecken på att du är sockerkänslig och kanske har utvecklat ett sockerberoende. Ditt mående speglar troligen din feljusterade kroppskemi, som du undermedvetet försökt rätta till genom att "medicinera" dig med socker och raf. nerade kolhydrater. Som sockerkänslig/sockerberoende reagerar din kropp annorlunda på socker, sötningsmedel och kolhydrater i form av vitt bröd, söta frukost. ingor, vit pasta, chips, läsk med mera och därför brottas du ofta med sug efter fel sorts mat. Detta kan ha en avgörande inverkan på hur du mår och beter dig i vardagen.
Ett stort och växande problem.
En del experter menar att cirka 75 procent av befolkningen är sockerkänsliga och av dessa beräknas cirka 1,5 miljoner män och kvinnor ha utvecklat ett sockerberoende. Som sockerkänslig överreagerar kroppen på socker och raf. nerade kolhydrater och man riskerar dessutom att utveckla ett beroende. Hos vissa individer påverkar dessa födoämnen hjärnans belöningssystem på liknande positiva sätt som koffein, nikotin, alkohol och droger gör.
Dagen moderna livsmedelsteknik har lett till ett stort utbud av raf. nerade och ofta kolhydratrika produkter, vilka är en katastrof för våra kroppar. Sockerberoende är en växande sjukdom i västvärlden och i dess spår följer konsekvenser som fetma, diabetes och hjärt/kärlproblematik. Detta kostar människor och samhället mycket lidande och stora pengar i form av nedsatt arbetsförmåga, sjukskrivningar, sjukvårdskostnader med mera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar